Saturday, August 31, 2013

Bear hat and sewing machine bag

Topi bear comel lagi!

SEWING MACHINE BAG

Bag ini saya beli tapi lama tidak digunakan kerana zipnya rosak, jadi daripada dibiarkan terperuk dalam almari, saya pula sedang mencari bag untuk mesin jahit, terutama ketika balik kampung, saya ubah suai sikit, buang zip rosak dan lining asal kemudian saya jahitkan yang baru..

Sebelum
Untuk keselesaan, lining ini dilapisi bathing didalamnya. 2 poket besar petak-petak pula, kalau tak guna untuk mesin jahit, saya boleh sisip net book atau apa-apa didalamnya.

Selepas
cun-cun jak..


Happy weekend
xoxo dinah

Thursday, August 22, 2013

Rubiks cube tissue cover ~ tutorial


Ada 5 permukaan segi empat. Bahagian bawah (tapak kotak), dibiarkan kosong. Setiap permukaan mempunyai 9 pcs square kecil, kecuali bahagian atas yang hanya mempunyai 8 pcs..

Cara join pcs, sila rujuk cara 3 di sini cara join hexagon / square, atau boleh juga mencuba cara join yang lain, terpulang kepada kreativiti masing-masing.
Pattern setiap pcs square.

MATERIALS

Benang : Sakura
Hook : Tulip, size 5/0

*Setiap 1 ch pertama, dikira sebagai 1 st.

Row 1 : ch 7, sc 6, ch 1 - 7 sts TURN
Row 2 - 8 :  sc 6, ch 1 - 7 sts  (7 rounds)
Warna terpulang kepada pilihan masing-masing, tapi jumlah pcs tetap sama.

Hijau .. 8 pcs
Putih .. 8 pcs
Biru .. 7 pcs
Merah .. 7 pcs
Kuning .. 7 pcs
Oren .. 7 pcs

Jumlah ~ 44 pcs
Koleksi rubik anak saya.


Happy crocheting
xoxo dinah

Saturday, August 17, 2013

WIP Crochet cushion cover

Credit to rakan-rakan fb kerana sudi kongsi pattern ni.

Free 3 hari, ini saja yang sempat siap, mungkin kena tunggu beberapa hari lagi baru siap sepenuhnya, busy jaga cucu ^^
Corak bunga tulip.
Percubaan pertama, tak berkenan dengan pilihan warna.
Pattern asal dan diagram.
( Credit : FB )

Happy crocheting
xoxo Dinah

Sunday, August 11, 2013

Cute Pooh hat

Hanya yang comel untuk si comel..
Koleksi Pooh bertambah lagi..

Image baby..no copy paste!

Little modeling, baby Harvey

Happy crocheting,
xoxo Dinah

Tuesday, August 6, 2013

Cute Hello Kitty hats

Dah lama siap tapi malas mo ambil gambar ^^.. Topi biru tu yang saya kait mula-mula dan gambarnya dah pun upload di sini ^^, ulang tayang..


Pink Hello Kitty yang gedik!


Happy crocheting,
Tinunturu d'Dinah

Monday, August 5, 2013

Hangging Pooh tissue box holder

Hehee...pelik je ku tengok, badan besar kepala kecil, layan ja la lol

Koleksi Pooh 
Kaki ke apa tuu..hhehe


Happy crocheting
Tinunturu d'Dinah

Sunday, August 4, 2013

Cute panda bear hat

Untuk baby 5 bulan keatas..


Happy crocheting,
Tinunturu d'Dinah

Friday, August 2, 2013

Cute Mickey and Minnie Mouse hats

Demam kait topi.. sesuai untuk baby 5 bulan keatas..
 Minnie Mouse
Mickey Mouse
Ribbon


Happy crocheting,
Tinunturu d'Dinah
© Crochet Art and Craft 2011-2016