Sunday, August 28, 2011

My collections

Finally siap..Crochet roses handmade ( free pattern ) dan rose plastik beli kat kedai.



Petang ini balik kampung 1 minggu, see you next week..


xoxo Dinah

Thursday, August 25, 2011

Daisy and sunflower dish cloth

Anonymous memberi komen, ' bercelotehlah sikit-sikit, tak syoklah.' Kalau kita berceloteh, adakah yang sudi baca? Biasanya orang lebih suka tengok gambar ja 'biar gambar berbicara' dari membaca info. Saya pun kadang-kadang macam tu, hehehe... Seorang lagi memberi komen, ' walaupun straight to the point, tapi blog awak masih menarik.' Jadi saya akan pilih ' straight to the point ' hehe
Pattern daisy coasters dalam diagram,  disini 



Thanks for stopping by.
Happy crocheting,
Tinunturu d'Dinah

Koleksi buku saya

Simpan untuk rujukan.
Buku latihan asas sulaman riben dan asas menjahit langsir.



Thanks for stopping by,
xoxo Dinah

Thursday, August 18, 2011

Little Heart keychains

Baru belajar amigurumi, kaitan pun belum berapa kemas.



Happy crocheting
xoxo dinah

Crochet heart free pattern

 Tutorial si jantung hati 3 size berbeza.
Abbreviations

sc - single crochet
st(s) - stitch(es)
slst - slip stitch
dec - decrease (sc2tog)
(x4) - 4 times (4 kali)

Jangan sambung round. Gunakan penanda stitch. 

BAHAN-BAHAN:
HEART 1 size 4 x 5 cm

Cup x2

Round.
1. 6 sc 
2 - 3. 12 sc
Cantum kedua-dua cup dengan 1 slst 
Round 4 selepas dicantum 
4 - 6. 24 sc,
7. 4 sc, dec ( x4) - 20 sts
8. 3 sc, dec (x4) - 16 sts
9. 2 sc, dec (x4) - 12 sts
Masukkan kapas
10. 1 sc, dec (x4) - 8 sts
Masukkan kapas sekali lagi sehingga padat.

11. dec (x4) - 4 sts
gunting benang dan jahit untuk menutup lubang.

Selamat mencuba!

HEART 2  size 6 x 5 cm
Cup x2

Round:
1. 6 sc
2. 12 sc
3-4. 18 sc
Cantumkan kedua-dua cup dengan 1 sl st
5-8. 36 sc
9. 7 sc, dec (x4) - 32 sts
10. 6 sc, dec (x4) - 28 sts
11. 5 sc, dec (x4) - 24 sts
12. 4 sc, dec (x4) - 20 sts
13. 3 sc, dec (x4) - 16 sts
14. 2 sc, dec (x4) - 12 sts  
15. 1 sc, dec (x4) - 8 sts  
16. dec (x4) - 4 sts  -> potong benang dan jahit lubang.

HEART 3 size 7 x 9 cm

Cup x 2

Round
1. 6 sc
2. 12 sc
3. 18 sc
4 - 6. 24 sc
Cantumkan kedua-dua cup dengan 1 slst
7 - 10. 48 sc
11. 10 sc, dec (x4) - 44 sts
12. 9 sc, dec (x4) - 40 sts
13. 8 sc, dec (x4) - 36 sts
14. 7 sc, dec (x4) - 32 sts
15. 6 sc, dec (x4) - 28 sts
16. 5 sc, dec (x4) - 24 sts
17. 4 sc, dec (x4) - 20 sts
18. 3 sc, dec (x4) - 16 sts
19. 2 sc, dec (x4) - 12 sts -> masukkan kapas
20. sc, dec (x4) - 8 sts
21. dec (x4) - 4  -> potong benang dan jahit


CARA KAIT DECREASE *dec (sc2tog) versi AMIGURUMI

Step 1: Kait 1 sc front loop only, seperti gambar bawah.
kemudian 1 lagi sc front loop only menjadikan 2 st, seperti gambar bawah.
Step 2: Kait masuk benang menangglkan 2 st, 
Step 3: Ulang step 2. 


Happy Crocheting
by Dinah

My first amigurumi..

Amigurumi saya yang pertama. Rumit kait amigurumi kalau belum biasa terutama part sambung-sambung ni, biar pun tengok pattern. Sabar kau Dinah, semoga kesabaran ini membuahkan hasil.
Pattern ini dari buku diagram saya beli kat Daiso haritu.

Happy Crocheting
xoxo dinah

Saturday, August 13, 2011

5 set beanies + 6 bunga setiap 1

Hi  friends, I'm back!
Tempahan customer. Rasa bersalah pula sebab lambat kirim.
Set beanie dengan 6 warna bunga 

Banyaknya bunga!


Happy Crocheting
xoxo dinah

Sunday, August 7, 2011

© Crochet Art and Craft 2011-2016